építészet

Mit üzent magyar kollégáinak az ipari építészet pápája?

Érdekes, Szendrői Jenőnek címzett levél jutott a birtokunkba a közelmúltban.

_MG_1343

Különös érzés, amikor az ember valami elfeledett, sokszor nem is keresett érdekességre, „kincsre” bukkan. Egy ismert költő korábban sehol sem közölt versének kézirata, egy híres tervező által megálmodott bútor, netán egy elveszettnek hitt film eredeti tekercsei – csupa olyasmi, amiktől a szakavatottaknak egyből hevesebben ver a szívük.

Túlzás, hogy hasonló dolog történt velem a minap, de azért meglepő és talán közérdeklődésre is számot tartó irat akadt a kezembe. Egy online megrendelt könyv átvétele miatt léptem be az egyik budapesti antikváriumba, ahol a biztonság kedvéért megnéztem az aktuális kínálatot is. Felcsillant a szemem, amikor egy nagyobb kupac Magyar Építőművészet, illetve Ipari Építészeti Szemle hevert az egyik polcon. Ezek átnézése közben lettem figyelmes arra, hogy az egyik folyóirat lapjai között néhány különálló épületfotó is van, többek között az egykori Egyesült Gyógyszer és Tápszergyár központi laborjáról (amelyet Pál Balázs tervezett és akiről még lesz szó). Természetesen nem hagyhattam ott őket, már csak azért sem, mert még az eladó számára is meglepetés volt, mit rejtenek a magazinok.

A felfedezés öröme otthon fokozódott tovább, amikor kiderült, hogy nemcsak fotókat rejt a kiadvány, hanem egy levelet is. A szöveg sajnos nincs keltezve, de a tartalomból nagyjából ki lehet következtetni, hogy valamikor az 1960-as években íródott.

_MG_1339-henn-szendroi-level
Walter Henn levele / Repró: Vékony Zsolt

A levél feladója az ipari építészet pápájának is hívott, német Walter Henn, aki akkoriban a braunschweigi műszaki egyetem ipari szerkezetépítő intézetének vezetője volt. Ismertebb, fontosabb munkái: a drezdai egyetem több épülete, Brunsviga Gépgyár, az Osram világítástechnikai vállalat müncheni központja, a Volkswagen wolfsburgi kutatóközpontja, a detzemi erőmű és duzzasztómű. A II. világháború utáni helyreállítási munkálatokban komoly szerepet vállalt, megvalósult elképzelései mellett pedig elméleti, oktatói tevékenysége is számottevő. Jó kapcsolatot ápolt a Budapesti Műszaki Egyetemmel (több előadást is tartott Magyarországon), sokat segített az IPARTERV munkásságának megismertetésében nyugaton, ráadásul irodájában több magyar is megfordult ösztöndíjas gyakornokként (közéjük tartozott például Lázár Antal, a rákospalotai hulladékhasznosító mű tervezője).

walter-henn-munkatarsaival
Walter Henn (ülve) munkatársai körében / Forrás: epiteszforum.hu

A címzett hasonlóan sokoldalú egyéniség és szakmájának elismert képviselője volt. Szendrői Jenő az 1960-as években az IPARTERV főmérnökeként, illetve az Ipari Építészeti Szemle egyik szerkesztőjeként dolgozott. Szendrői munkásságát a Térlátás blogon igyekszünk majd egy későbbi időpontban részletesebben is tárgyalni, itt most csak annyit emelnénk ki róla, hogy egyebek mellett az ő tervei szerint valósultak meg a Honvédelmi Minisztérium központi épületei (Hegedűs Gyulával és Lauber Lászlóval közösen), a Vas- és Fémipari Kutatóintézet, valamint a Dunai Vasmű bejárati és igazgatási épülete (e kettő Lauber Lászlóval közösen), vagy éppen a Vasas Teniszcsarnok (Menyhárd Istvánnal közösen).

szendroi_jeno
Szendrői Jenő / Forrás: Wikipédia

A most megtalált, egy oldalnyi, gépelt szöveg egy válaszlevél, amelyben Henn megköszöni, hogy Szendrői küldött neki egy példányt az Ipari Építészeti Szemle laboratóriumokkal foglalkozó számából, illetve fotókat az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár Központról. Külön kéri, hogy köszönjék meg ezeket a már említett Pál Balázsnak is, aki a fényképeken szereplő épületeket tervezte. Henn hozzátette, nagy segítséget jelentett számára ez az anyag, mivel akkor épp szintén laboratóriumtervezési feladat előtt állt.

A német kolléga arról is tájékoztatja Szendrőit, hogy információi szerint az UIA (a Vágó Péter által 1948-ban létrehozott Union Internationale des Architectes, vagyis az Építészek Nemzetközi Szövetsége) következő tanácskozása Svájcban lesz, így már várja, hogy újra találkozzanak. Sorait azzal zárja, hogy hamarosan ismét jelentkezni fog, mégpedig azért, hogy átküldje új, megvalósult épületeinek ismertetőjét. „Mint mindig, most is bízom a jó szándékú kritikában” – írja.

Hogy ez a levél és a fotók miképpen kerültek bele az Ipari Építészeti Szemle 24. számába (amely a laboratóriumokkal foglalkozik), maga a borító ad némi támpontot: a jobb felső sarokba valaki a „PÁL B.” szöveget írta, így jó eséllyel arra következtethetünk, hogy az 1996-ban elhunyt, Ybl-díjas építész hagyatékából származnak ezek a dokumentumok.

_MG_1344
A Pál Balázs tervezte Egyesült Gyógyszer és Tápszergyár központi laborja / Repró: Vékony Zsolt

A LAKÓTERV-nél, majd az IPARTERV-nél dolgozó Pál egyébként a „dániás” építészek sorát erősítette – ők azok, akiket egyetemistaként a II. világháború végén a németek az országuk tervezett újjáépítése okán elhurcoltak, majd közülük néhányan kalandos módon Dániában kötöttek ki, ahol pályafutásuk is elkezdődhetett. Közéjük tartozott többek között Farkasdy Zoltán, Jánossy György és Zalaváry Lajos is. Pál Balázs nevéhez fűződik még fentebb említett munkája mellett a Csepel Vas- és Fémművek Szerszámgépgyára, illetve a Kertészeti és Szőlészeti Egyetem új épületcsoportja is. Az ipari, laboratóriumi építészet mellett ugyanakkor a népi architektúrák is foglalkoztatták (azok „ősi, tiszta elemeinek, megoldásainak alkalmazása a mai óriási falsíkok és toronyházak korában” – fogalmazott erről a Magyar Nemzet 1966. augusztus 20-i számában), illetve Kós Károlyról is írt egy kisebb könyvet az Akadémiai Kiadó Architektúra-sorozatában.

Vékony Zsolt

Mit üzent magyar kollégáinak az ipari építészet pápája?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s