építészet

Miért akarták legyilkolni Hajós Alfrédot?

A neves építészt névtelen levélben fenyegették meg a nemzeti stadion elhelyezése körüli vita kapcsán.

nepstadion

Hajós Alfréd születésének 2018-ban volt a 140 éves évfordulója, amelynek apropóján a budapesti Fugában is rendeztek egy kiállítást. A tárlat anyagában szerepelt néhány korai dokumentum is (tervek, újságcikkek), amelyek közül messze kiemelkedett egy roppant érdekes, 1934. február 16-i keltezésű levél: ebben az építészt halálosan megfenyegette egy roppant udvarias, névtelen rosszakarója.

„Tisztelettel értesítjük, hogy legyilkoljuk jövő hónapban a következő okok miatt: öreg zsidóktól telekspekulánsoktól sok pénzt kapott, hogy elgáncsolja az óbudai stadiont.” Ezzel a „szívélyes” felütéssel indít a franciakockás lapra írt levél, amelyet Hajós nem csak megőrzött, hanem gondolva a jövőre, és humorérzékét megőrizve az aljára némi kommentárt is fűzött. Ebben kiemeli, azért kapta az üzenetet, mert korábbi elképzeléseit megmásítva a megközelíthetőség és a költséghatékonyság miatt a régi lóversenytér helyén képzelte el a nemzeti stadiont az óbudai megoldás helyett.

_MG_7661
A fenyegető levél / Repró: Vékony Zsolt

A nemzeti stadion ügye akkor már évtizedek óta foglalkoztatta a közvéleményt. Először 1896-ban merült fel a létesítmény kialakítása, midőn Budapestnek esélye volt megrendezni az első újkori olimpiát (amelyet végül Athénban tartottak). A magyar sportsikerek ezt az igényt azonban tovább fokozták, az I. világháború viszont újabb olimpiai rendezés lehetőségétől fosztotta meg hazánkat. A lehetséges helyszín kapcsán az évek alatt több elképzelés is született. A Vérmező, a Nádor-kert, az óbudai Aranyhegy vagy a hajógyári sziget, a Városliget, a Margit- vagy a Népsziget, az angyalföldi Tarnai-rét, Lágymányos és a Pasarét is szóba jött ebben a vitában, amelyet a lakosság is komoly érdeklődéssel követett. Erről a fenyegető levél is tanúbizonyságot tesz, hiszen jó eséllyel egy óbudai lakos írhatta – vagy olyan személy, akinek érdekében állt volna, hogy ott épüljön fel az aréna, hiszen a helyiek bíztak abban, hogy az akkor még elmaradott városrészt rendezik és ezáltal felvirágoztatják, emelkedni fognak az ottani ingatlanárak.

hajos_alfred-epitkezes
Hajós Alfréd a margitszigeti uszoda építkezésén / Repró: Vékony Zsolt

Hajós Alfréd gyakorlatilag végigkövette a nemzeti stadion ügyét, hiszen az 1920-as évektől kezdve számtalan tervet is készített (ezek egyikével nyert aztán ezüstérmet az 1924-es szellemi olimpián), és több helyszín mellett is letette a voksát. Ugyanakkor sok elképzelés a rossz megközelíthetőség vagy a terület kisajátításának nehézségei miatt esett kútba – „a stadion helyét csakis sűrűn lakott városrész közelében, kiépített utakkal és közművekkel kapcsolatban kell biztosítani, hogy jövedelmezőségével az üzemköltségeket fedezni lehessen” – írta erről 1933-ban a Budapest Hírlap hasábjain. Több korabeli újságcikkből is kitűnik, hogy Hajós eleinte ideálisnak találta az óbudai elképzeléseket (bár Piros Béla az Aranyhegy oldalába megálmodott, megalomán tervét kissé túlzásnak érezte a kétszázezer fős befogadóképességével), főleg a hajógyári koncepciót látta ideálisnak, bár ehhez a levegőminőség szempontjából a komplett gázgyárat elköltöztette volna a közelből. Később aztán kardoskodott a Tarnai-rét, a Vizafogó mellett is, illetve a régi lóversenyteret is ideálisnak találta (emiatt is kapta a fentebb idézett levelet). A sors iróniája, hogy Hajós kimaradt a végső tervezésből, hiszen a Hungária körút és a Kerepesi út mellett megépült és 1953-ban megnyitott (és a közelmúltban elbontott) Népstadion Dávid Károly munkáját dicsérte.

Hogy Hajóst tényleg a legjobb megoldás keresése késztette arra, hogy ennyi változattal foglalkozzon, netán valóban „öreg zsidó telekspekulánsok” sugallatára tette néha mindezt, valószínűleg már sosem fog kiderülni. Mindenesetre a levél és megszületésének oka jól mutatja, hogy Magyarországon már közel száz évvel ezelőtt is szerettek az emberek névtelenül átkozódni, összeesküvéseket gyártani vagy saját érdekeiket nézve másokat fenyegetni.

Vékony Zsolt

A cikk némileg más formában a Magyar Nemzetben jelent meg először.

Leadkép forrása: Fortepan.

Miért akarták legyilkolni Hajós Alfrédot?” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s